mandag den 12. oktober 2009

Viggo Mortensen taler catalansk

Hans far er dansker; hans mor er amerikaner; han er voksen i Argentina og... han taler catalansk! Viggo Mortensen (den danske-amerikanske skuespiller som blev kendt i hele verden for sin rolle som Aragorn i Ringenes Herre-trilogi i begyndelsen af 2000'erne) overraskede i går hele publikum på Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, da han modtog æresprisen. Og ikke kun fordi han ser lækker ud (det er utroligt, at han er allerede 50...!), men også fordi han holdt sin tale på catalansk! I linket herunder kan I se og hør en del af den:
Desværre findes sin hele tale ikke på internet, men han sagde bl.a., at han var meget glad at være i Catalonien igen (han har boet i Barcelona i nogle måneder for nogle år siden), fordi han elsker det. Han har vist skrevet talen selv, og så har han bedt PR'erne i festivalen om at læse korrektur. Det er virkelig imponerende: hans fonetik er utroligt godt, og han holdt sin tale udenad!

Viggo Mortensen er en god eksempel på, at når man arbejder på et internationalt niveau behøver man ikke at kun tale engelsk og at glemme resten af verden. Han har nemlig både amerikansk og dansk statsborgerskab. Han taler dansk, engelsk og spansk. Og når han er i Catalonien, prøver han at tale catalansk: måske fordi han forstår, at Catalonien er ikke helt det samme som Spanien, og at catalansk er Cataloniens eget sprog.

3 kommentarer:

 1. Si el que diu la Viquièdia és veritat, en relació al domini de llengües... ens trobem davant d'un ésser sobrenatural!!!

  SvarSlet
 2. ???!!! Sobrenatural és poc! Jo diria que l'autor de l'article aquell dia no estava gaire fi. La Wikipedia danesa no en diu res, de les llengües que parla en Mortensen, i l'anglesa diu que parla fluidament anglès, danès i espanyol, i que a més a més té bons coneixements de noruec, suec, francès, català i italià. Ben mirat... Potser no és un ésser sobrenatural, però fa una mica de por!!!

  SvarSlet
 3. Viggo er speciel :-) Men er det ikke en almindelighed,at de fleste i norden kan tale og forstå flere sprog end f.eks. en tysker, franskmand eller en spanier?? Vi bliver simpelthen nødt til det, da vi ikke ellers har en chance i den store verden..
  Så jeg synes ikke det er skræmmende, at han forstår og taler flere sprog :-)

  En spændende blog du har :-)

  Vh. Elizabeth

  SvarSlet