søndag den 25. oktober 2009

Danske babyer sover udendørs (… også om vinteren!)

Min veninde Louise skal have et barn (muligvis) i næste uge. Hun er allerede lidt utålmodig, fordi lille Alexander lader vente på sig, og vi er alle (særlig hun og hendes familie, men også hendes venner) meget spændte :-)

Jeg glæder mig også enormt til at lære Alexander at kende. Ikke bare fordi det handler om en af mine veninders barn, men også fordi jeg fik en overraskende oplysning at vide for nylig. Så overraskende, at jeg endnu ikke er kommet mig over det.

En aften for nogle uger siden var jeg hjemme hos Louise; vi spiste noget frugt og slik, og talte om forskellige ting. Selvfølgelig talte vi også om lille Alexander, og om hvad hun skulle købe før han bliver født: bl. a., en stor barnevogn, så at han godt og hyggeligt kan sove udendørs”. Jeg kiggede fornøjet på hende og sagde Ja, ja, selvfølgelig. En lille baby skal altid sove udendørs”. Hun lo lidt og bagefter sagde hun: Nej, jeg mener det alvorligt! Danske børn sover ofte udendørs, indtil de fylder ca. 3 år”. Det kom virkelig bag på mig: Hvad mener du?”.

Jeg er faktisk ikke den eneste, der undrer sig om det: Oprah Winfrey var også meget overrasket. I hendes program om Danmark (”The happiest people on earth”, der blev sendt for nylig), siger hun, at landet er så trygt, at man endda lader babyerne helt alene udenfor. Sikkerheden: det er jeg også meget imponeret over. Men hvad med kulden? Jeg brugte knap en halv time på at opfatte, at danske babyerne sover på altanen (eller i baggården, eller i haven) om dagen. Og hvis man ikke har en altan, så lukker man babyen ind i værelset med vinduerne åbne. Uanset om det er sommer eller ej (!). Da jeg simpelthen ikke kunne fatte det, så hentede Louise en bog, hvor man som ny mor eller far kan finde nogle gode råd.

Og i bogen stod der nemlig, at det er meget sundt for barnet, at han/hun sover nogle timer udendørs alle dage (og hvis det er kold, så sover de særlig godt). Man skal klæde barnet i varmt tøj (det er vigtigt, ifølge bogen). Desuden anbefales, at man overvåger ham/hende ind i mellem. Og hvis temperaturen falder ned under minus 10 grade, så skal man helst tage barnet ind i hjemmet. For søren! Hvis jeg havde læst bogen alene, ville jeg sikkert have troet, at det drejede sig om dansk ironi...

Så nu venter jeg på Alexander, ikke blot fordi jeg meget gerne vil lære ham at kende (hvordan vil han se ud? Hvor spænnende!), men også fordi jeg gerne vil se, hvordan han sover altanen :-) Stakkels ham! Han kommer præcis til den kolde årstid! Men hvis han på den måde vil blive en stærke og sunde dreng (dette siger nemlig eksperterne), så betaler det sig sikkert... Nu forstår jeg, hvorfor I danskerne kan køre på cykel uden frakke, når det er 5 eller 6 grade. I er nemlig vant til kulden siden barndommen! I Catalonien er babyerne pakket ind i alle slags dyner og huer, når de skal ud i 5 minutter med deres forældre (og det er bare 15 grade!). Dette er måske derfor, at vi catalanerne fryser, når temperaturen falder ned under 10 grade :-)

11 kommentarer:

 1. hehe... næh jeg vil nu sige at catalanerne (og nu også jeg) "fryser" ved 21ºC... mit første år her grinte jeg MEGET af at de lokale folk rendte i jakker og halstørklæder i 21ºC varme mens jeg rendte rundt i soltop og nederdel... i dag, 3 år senere har jeg vænnet med til det lune klima og nu "fryser" jeg ved 21ºC... ;-) (selvfølgelig er det ikke vinterjakken man har på, men....).

  Hernede er jeg stadig MEGET overrasket over at små børn stadigt er oppe kl. 23:00 det fatter jeg simpelthen ikke... der ligger danske børn jo og sover... men jeg har (som du selv nævner) heller aldrig set en katalansk/spansk barnevogn stå alene udenfor med et barn i... det er meget dansk tror jeg...

  SvarSlet
 2. *ggg* vi er jo vikinger n'est pas?
  Jep, ned til minus 10 må de sove ude, de sover bedre og bliver mere immune :-)
  @ Annette jeg har heller ikke forstået, at børn i syden ikke har en "fast sovetid" - men sådan er kulturen forskellig :-)

  SvarSlet
 3. Nemlig, nemlig, I er jo vikinger :-)
  Du har ret, Annette! Det er utroligt, at børn kommer i seng så sent i Catalonien. Da jeg var et barn, måtte vi (min søster, min bror og jeg) ikke komme i seng senere end kl. 8 pm. På den måde fik vi aldrig at se en fjernsynserie, som var et stort succes dengang... Men alle børn talte om det i skolen!
  Jeg synes det er meget fornuftiger, at børn kommer i seng tidligt.
  Men jeg er i tvivl om det er så godt for lille børn at sove udendørs! Jeg mener... det er sikkert godt, men måske skal de have nordisk blod i deres blodårer for at kunne holde det ud ;-)

  SvarSlet
 4. Hej Diana.

  Jeg er meget smigret over, at du linker til min blog, tak for det. Jeg har gengældt tjenesten :-)

  Dit link til min blog virker ikke, da du har glemt www. så man kan ikke komme ind til min side :*(

  Den rigtige adresse er: www.hjorthensberetning.blogspot.com

  SvarSlet
 5. Hej Elizabeth! Det er mærkeligt... Jeg klikker på linket og det virker. Desuden siger man, at man ikke behøver at skrive www. hvis det handler om en blogspot blog. Kunne du prøve det igen?

  SvarSlet
 6. meget mystisk. Det må være en "fejl-40" så, hmm. Jeg må prøve en anden pc :-)
  Tak.

  SvarSlet
 7. Det er sundt med frisk luft. En anden ting som kan anbefales er at du anskaffer dig et kat, når nu du skal have barn. Hvis man har kat eller hund eller et pelsdyr af en art, så vil der være mindre risiko for at babyen udvikler allergi.

  SvarSlet
 8. Hej Jens! Interessant... Det vidste jeg heller ikke. Min veninde fik sit barn i går (alt gik perfekt); jeg vil nok sige det til hende!

  SvarSlet
 9. Hi Diana,

  Kan du huske titlen på bogen om at sove udenfor? På forhånd tak.

  SvarSlet
 10. Hej Don! Ja, det hedder "Bogen om barnet".

  SvarSlet
 11. Forfatteren er i øvrigt Vibeke Manniche, en anerkendt dansk børnelæge!

  SvarSlet