fredag den 14. september 2012

Den catalanske præsident: „Catalonien har brug for sin egen stat”

Igår, to dage efter den gigantiske demonstration der fandt sted i Barcelona med mottoen „Catalonien, ny stat i Europa”, har den catalanske præsident Artur Mas holdt en tale i Madrid om emnet. Det var i konteksten af Nueva Economía Forum, en organisation der samler vigtige repræsenterender af den spanske økonomiske og politiske verden. Denne gang var der alligevel ingen repræsenterende af de vigtigste partier, PP (partiet af den spanske præsident Mariano Rajoy) og PSOE, hvilket er i samklang med regeringens holdningen hidtil: at ignorere, hvad der sker i Catalonien. Men der var jo journalister fra hele verden og repræsenterender af det internationale samfund. Og Præsidenten Mas har sagt til dem at „Catalonien har brug for sin egen stat”. Herunder oversætter jeg nogle relevante stykker af sin tale:

 „Mellem Catalonien og Spanien er der en følgelse af træthed, og jeg tror det er gensidig. Catalonien er træt af ikke kunne gå frem inden for den spanske stat og Spanien er træt af Cataloniens egenart. I Catalonien føler vi, at vi for meget giver og hjælper til Spanien, og at man ikke er respekteret som man er. Og i Spanien føler man at Catalonien altid beder om mere og beklager sig.”

Hvordan kan det være, at Cataloniens (som har en overskud over for Spanien af 16,000 millioner euro hvert år [ca. 8% af vores GDP] fordi vi tilbringer meget mere end vi får tilbage) skal bede om pengene? (...) Det giver ingen mening.”  

Jeg beder Madrid om, at de ikke laver det største fejl man kunne lave, som er at ignorere, hvad der sker i Catalonien. Tænke ikke, at det er en „sommerfever” og at temperaturen hurtigt vil falde ned igen fordi det ikke er betydeligt.”

 „Der er en folksbefaling som ikke kan blive ignoreret. I hvertimod: man skal forstå den, lytte til den, fordi det værste en præsident kunne gøre er at skære ned i folkets begejstring. Jeg har sagt det i Catalonien og siger det her: jeg identificerer mig med folkets råben”.

„Vores objektiv for årtierne har været at transformere den spanske stat for at vi kunne føle os tilpas på den ene eller anden måde. Og det er ikke muligt, måske fordi Catalonien ikke er stærke nok til at nå det. Hvis det virkelig er sådan, Catalonien har brug for en stat, Catalonien har brug for dette redskab som er en stat og som hver nation kan opnå. Catalonien har brug for dette redskab, og det er præcis det hvad folket på gaden beder om på en fredelig, demokratisk og opmuntrende måde.”

Denne tale har vækket opmærksomhed i den internationale presse (ikke som de spanske medier, som næsten ikke siger om emnet). Den brittiske avis The Guardian fremhæver at „Catalonia warns EU that million-strong march cannot be ignored”, og den østrige avis Der Standard konkluderer at „Nach der größten Kundgebung für die Unabhängigkeit in der Geschichte Kataloniens will die Regierung in Barcelona die Trennung von Spanien vorantreiben.” (altsåEfter den største demonstration for ufafhængighed i Catalonienshistorie vil regeringen i Barcelona fremskynde løsrivelsen fra Spanien”).
 
Imens Rajoy ingen ord siger om emnet, har man i Catalonia mere og mere følelsen, at man ikke mere henvender sig til Spanien; catalanere henvender sig nu til dem selv og til Europa.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar