onsdag den 12. september 2012

Catalonien, en ny stat i Europa

I går har catalanere sagt det højt og klart: vi vil gerne have vores egen stat i Europa, vi vil gerne blive uafhængig fra Spanien. Den traditionelle march, som hvert år den 11. september (Cataloniens nationaldag) går i centrum Barcelonas var denne gang gigantisk; mere en 1,5 million mennesker gik på gaden med uafhængighedsflag (det gule og røde flag med en hvid stjerne på blå baggrund). Det var endnu større end 2010, da catalanere gik på gaden for at demonstrere mod den spanske forfatningsdomstol (som havde annulleret en god del af den catalanske nye selvstyrelov) og for at kræve uafhængighed fra Spanien.
Men denne gang var som sagt endnu mere (ifølge Die Zeit, var det den største Protestaktion i Catalonienshistorie); det var så stort, at BBC har åbnet TV internationale nyheder i aften med den catalanske demonstration for uafhængihed. Fra oppe i Gran de Gràcia indtil Gran Via de les Corts Catalanes (strædet hvor demonstrationen skulle begynde), var det ikke muligt at bevægge sig i Passeig de Gràcia. Vi var længer end en time i standstill, og man kunne kun se et hav af uafhængighedsflage overalt. Der var unge og ældre mennesker, og mange, mange familie med børn. 
Man kunne også se al slags plakate med mottoer om uafhængighed fra Spanien på catalansk og på forskellige sprog: „Vi vil ingen fiskalpagt: vi vil uafhængighed” („fiskalpagten” henviser til regeringens forsøg til at opnå en skatteordning som det, baskere har); „Catalonien, en ny stat i Europa”;  „Yes, we CAT”; „Angie, uns kannst du vertrauen” (altså „Angie, du kan stole på os”); „Catalonia is not Spain” og „Katalonien ist nicht Spanien”, blandt mange andre.
Den catalanske præsident Artur Mas sagde igår efter demonstrationen, at „Cataloniens vej mod frihed vil stå åben”. Det se ud, som der er ingen vej tilbage.

Her er en samling at kronikker udgivet om temaet i internationale medier:

Engelsk

NYTimes

The guardian

BBC

Radio netherlands

Euronews


Tysk

Die Zeit

Der Standard

Kurier

Stern

NZZ

Frankfurter Allgemeine

Fransk

Le monde

Le Figaro

Courrier international

Dansk

Berlingske Tidende

Kristeligt Dagblad

Jyllandspost


Ingen kommentarer:

Send en kommentar