torsdag den 17. november 2011

Nuværende catalansk litteratur: Sánchez Piñol

Én af mine danske venner har bedt mig om at skrive lidt om nuværende catalansk litteratur. Der er mange gode catalanske forfattere i dag, men hvis jeg skulle anbefale én (som oven i købet kan blive læst på dansk) ville jeg uden tvivl anbefale Albert Sánchez Piñol.

Hidtil har han skrevet to romaner: "La pell freda" (2002) og "Pandora al Congo" (2005), og begge to er blevet oversat til dansk, med titlerne "Kold hud" og "Pandora i Congo". Jeg synes det er simpelthen glimrende, at én af mine fortrukne nuværende catalanske forfattere er blevet oversat til dansk. På den måde kan jeg anbefale det til mine danske venner, som vil forhåbentligt finde hans bøger i biblioteket (de er tilgængelige f. eks. i Hovedbiblioteket i København).

Hvis jeg skulle vælge mellem de to romaner, ville jeg sikkert vælge "Pandora i Congo". Jeg læste den for nogle år siden (da min far gav det til mig til jul 2005, kort efter bogensudgivelse), så jeg har glemt mange ting. Men jeg husker det vigtigste: det er en vidunderlig bog, som man ikke kan lade være indtil man har læst den færdig. Fortælleren, som hedder Tommy og er forfatter, har fået en opgave af en advokat: at skrive historien af Marcus Garvey, én mand som er blevet beskyldt for mord. Det tager læseren til Congo, hvor Marcus er gået som tjeneren til to nærige og onde brødre af adelig oprindelse, som gerne vil finde diamanter og blive rige.

Bogen er fantastisk godt skrevet. Sproget er rent og letlæseligt, og ingen ord er overflødigt. Alle eventyrer som oplever både Marcus og Tommy (den sidste identificerer sig gradvis med Marcus, efterhånden som han får at vide hans vidunderlig kærlighedshistorie) udvikler sig i stigende spænding. Og sammen med spænding er eventyrerne fuldt med humør og dejlig ironi. Jeg kan godt huske, at jeg pludseligt ikke kunne undgå at le, da jeg f.eks. læste bogen i metroen eller på gaden (ja: det gør jeg faktisk nogle gange, når jeg finder en bog rigtigt interessant).

Bogen ender med en ægte "twist" (et begreb som er ofte brugt af drejebogsforfatterne). Det betyder, den ender med en uforventet oplysning som fører læseren til at fuldstændigt se alt, som han hidtil har læst, fra et helt nyt synspunkt.

Jeg vil selvfølgelig ikke afsløre, hvad denne "twist" består i :-) Jeg vil kun ender dette oplæg med én af de talrige sætninger af bogen, som virker næsten som sentenser:

"I denne moment, fra det der træ, blev det klart for Marcus at verden kunne være en stor sted, men Congo ville altid være større end verden." Slagkraftig, tankevækkende... brillant! Og muligvis endnu mere i den rigtige dansk oversættelse af Ane-Grethe Østergaard :-)

6 kommentarer:

  1. Hej Diana

    God blog du har :) Jeg kunne godt tænke mig at komme i kontakt med dig, men kan ikke finde en mailadresse. Vil du kontakte mig på camillan1809@yahoo.dk?

    Ser frem til at høre fra dig :)

    De bedste hilsner
    Camilla Nielsen

    SvarSlet
  2. Hej Camilla!
    Undskyld fordi jeg svarer så sent... Jeg har prøvet at skrive en mail til dig, men det virker ikke ("recipient failed permanently")...
    Mange hilsener,
    Diana

    SvarSlet
  3. Kære Diana, jeg ville høre om du kender til en katalansk musikker eller forfatter i Danmark eller evt. en dansk forfatter med tilknytning til Barcelona? joha@studieskolen.dk

    SvarSlet
  4. Kære Diana! Jeg skal på studietur til Barcelona om en måned, og jeg er ved at planlægge et intensivt forløb med vægt på selvstyre og national identitet. Kan du anbefale en god bog skrevet af en katalaner, som mine elever kan læse inden turen? Den må meget gerne kunne fås på dansk, da kun halvdelen af eleverne har spansk! :-)
    Hvis du stadig har lyst til at mødes med en dansk klasse, så vil vi meget gerne mødes med dig! Det er en rigtig interessant blog, du har :-)
    Med venlig hilsen Sigrid
    sh@roedkilde-gym.dk

    SvarSlet
  5. Hej Diana,
    Måske kan du hjælpe mig med noget? Jeg underviser på en forfatterlinje i Odense. Vi skal til Barcelona til påske 2014 og derfor er jeg på udkig efter en dansk/ nordisk forfatter/bogmenneske der bor og arbejder i Barcelona.

    Super blog du har.
    På forhånd tak,
    Tim Watson, Odense Fagskole

    SvarSlet
  6. Hej! Jeg har lige set din besked (lidt sent, men jeg kan måske nok hjælper. Jeg tror Jussi Adler-Olsen bor delvis i Barcelona (i sommer-måneder), og jeg har hørt han er meget åben og gæstfri.

    Ville det ikke være en god idé?
    Diana

    SvarSlet