torsdag den 24. december 2009

Catalonien og Spanien: på randen af skilsmisse

"Et ikke velfungerende ægteskab". På den måde kan beskrives forholdet mellem Catalonien og Spanien ifølge en artikel udgivet i forgårs i én af de største catalanske aviser, El Periódico de Catalunya.

Artiklen handler om en meningsbarometer, der bliver gennemført af avisen hver vinter. Blandt mange andre spørgsmål om forholdet mellem Catalonien og Spanien (hvor catalanere generelt svarede det modsatte af hvad spaniere svarede), stillede man følgende spørgsmål: "Hvis en afstemning om Cataloniens uafhængighed ville blive holdt i morgen, ville du stemme for eller imod?" Resultaterne taler for sig selv. 39% af catalanerne ville stemme Ja til uafhængighed fra Spanien, imens 40% ville stemme Nej. Statistisk set betyder denne forskel ingenting, så det ville være stemmeligheden mellem Ja og Nej, ifølge meningsmålingen.

Stikprøven er ikke så stor - og derfor ikke så pålidelig - som ved meningsmålingen gennemført af Universitet UOC for få måneder siden (der spurgte 2.614 mennesker og forudså, at 50,3% ville stemme Ja til en officielle afstemning om uafhængighed fra Spanien). Alligevel er resultaterne lige så interessante, fordi de henviser til en holdningsændring. For det første fordi de bekræfter, at antallet af uafhængighedstilhængere væsentligt er højere end hvad gamlere meningsmålinger viste (de påstod nemlig, at den folkelige støtte til uafhængighed var omkring 20%). Og for det andet, fordi de engang til asflører (ser indlæg 50,3% ville stemmer JA til uafhængighed), at nøglen muligvis ville ligge ved de ubeslutsomme, hvis en officielle afstemning ville blive holdt i dag i Catalonien.

Men der er en tredje ting endnu, der henviser til en holdningsændring: El Periódico's mening om emnet, der viser sig på en klar, kold og direkte måde helt igennem denne artikel. Der står bl.a., at "for én af de to ægtefæller er skilsmissen efterhånden den eneste og uundgåelige løsning" og at "årsagerne, der har ført catalanerne fra utilfredsheden til uafhængighedskrav er meget varierede, men de har ingenting at gøre med alder eller køn".

Der er mange catalanske aviser (i papir eller på nettet), der ofte viser deres positive holdning over for uafhængigheden. Nyheden er, at det præcis er en avis som El Periódico, der gør det ... og der fremhæver emnet på forsiden! El Periódico er nemlig en traditionelt unionistiske avis, forbundet med PSC, de catalanske socialister (der er afhængig i de spanske socialister, PSOE).

Og dette er en virkelig god nyhed. El Periódico's tolkning om dens meningsmåling er nemlig en afspejling af, at uafhængighedstilhængere spreder inden for alle politiske partier og i hele Catalonien, uanset om man stemmer for PSC (socialisterne), for ERC (venstre-orienterede uafhængighedstilhængere), for CIU (højre-orienterede nationalisterne), osv.

I spørger jer selv måske hvorfor antallet af uafhængighedstilhængere stiger. I mine øjne er svaret klart: fordi (ligesom El Periódico påpeger) uafhængighed fra Spanien er efterhånden set som den uundgåelige løsning. Og (det tilføjer jeg) den eneste option med almindelig sund fornuft.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar