tirsdag den 8. december 2009

50,3% ville stemme JA til uafhængigheden

I sidste uge udgav den catalanske avis Avui en afslørende nyhed. En videnskabelig meningsmåling (bestilt af universitet UOC og gennemført af Institut DYM) viser, at den folkelige støtte til Cataloniens uafhængighed er vokset markant: ved en officiel folkeafstemning ville 50,3% af de adspurgte stemme JA til uafhængigheden.

Det er naturligvis ikke den første meningsmåling af den slags, men den er jo den største og grundigste: i alt 2614 mennesker blev spurgt i den 6 catalanske "vegueries" (regioner). Ved de forudgående meningsmålinger spurgte man altid omkring 1200 mennesker, og så fokuserede man for meget på byområder (hvor antallet af unionister er traditionelt højere end i resten af landet). Ved den nye meningsmåling er stikprøven større, og derfor er landområder sandsyndligvis bedre repræsenteret end før.

Derfor er de nye resultater særlig tydeligt: 1) fordi de tillader at få et bedre billed af, hvad den generelle stemning om emnet er i hele landet, og de henviser til hvad resultaterne kunne godt være, hvis en officiel folkeafstemning blev holdt i dag; og 2) fordi præcis disse resultater (fået ved hjælp af den mest grundige meningsmåling om emnet man har gennemført hidtil) viser, at den folkelige støtte til Cataloniens uafhængighed er større, end man troede.

I powerpointen herunder (oversat af originalen ved Col.lectiu Emma) kan man få alle detaljer om meningsmålingen; klik "full" for at se powerpointen i fuldstørrelse:

Det er selvfølgelig meget vigtigt, at man gennemfører flere og endnu bedre meningsmålinger om emnet, men endnu vigtigere end videnskabelige forudsigelser om resultatet er, at Spanien frem og fremmest bliver endelig helt demokratisk og tillader en officiel folkeafstemning om Cataloniens uafhængighed. Og om dette er næsten alle adspurgte enig: 83% påstår, at Catalonien har lov til at demokratisk selv bestemme om dets politiske fremtid.

Men dette er faktisk næsten en tautologi, som Spanien ikke meget længere vil kunne overse. Hvad er afgørende her er: 1) at 50,3% af de adspurgte påstår, at de vil stemme JA; og 2) at 7,2% er i tvivl. Man må tage i betragtning, at EU's reglerne ved folkeafstemningen om Montenegros uafhængighed i 2006 fastsatte, at man behøvede 55% af de stemmerne for at landet blev uafhængig... Derfor, hvis en officiel folkeafstemning blev holdt i dag i Catalonien, skulle man også regne med, at en del af de ubeslutsomme ville stemme JA (det er statistisk umuligt, at alle stemte Nej). Og dér, nemlig ved de ubeslutsomme, ville ligge nøglen.

I hvert fald er der noget sikkert: catalanere er på vej til at bestemme vores fremtid :-)

3 kommentarer:

  1. Hola Diana.
    Jeg er igang med at skrive studieretningsopgave om Catalonien med fokus på forholdet til centralmagten. jeg vil bare gerne spørge dig om følgende: Er det realistisk at Cat. løsriver sig fra Spanien? Hvad kendetegner den catalanske identitet? Og skriver du en blog imorgen omkring valget?
    visca catalunya

    SvarSlet
  2. Hej Sebastian! Jeg vil skrive et nyt indlæg om et par timer (og jeg vil prøve også at svare på dine spørgsmål :-)

    SvarSlet