mandag den 30. november 2009

Catalans Decide!


Dette kort viser, i hvilke catalanske byer der vil finde sted en folkeafstemning den 13. december 2009. Og hvad går denne folkeafstemning ud på? Uafhængighed fra Spanien.

Faktisk har en by allerede stemt. Det var den 13. september i Arenys de Munt, og medier fra hele verden rapporterede om det. Mange catalanere håber, at vi (lige som skotter, der muligvis vil stemme om deres politiske fremtid i en officielle folkeafstemning i 2010 - ifølge en oplysning, den skotske regering har bekendtgjort i dag) er parate til at holde én officielle og bindende folkeafstemning i hele landet (Catalonien) efter denne række af lokale folkeafstemninger.

Som kortet viser, er der hidtil rundt 170 catalanske byer, hvor indbyggere vil har mulighed for at stemme for eller imod uafhængighed den 13. december. Men denne er ikke den eneste termin: flere byer vil følge med i løbet af 2010. Der tales allerede om to mulige yderligere terminer; én til februar, og én til maj. Der gør 226 byer (klik her for at se listen) og mere end 700,000 indbyggere i alt, men antallet vokser hver dag og forberedelser af folkeafstemninger breder sig i hele landområdet.

Folkeafstemningskampagnen begyndte officielt i går i Barcelona, i én stor arrangement der tiltrak sig en markante opmærksomhed. Berømte skuespillere, journalister og andre repræsentanter af det catalanske samfund holdt optimistiske og begejstrede taler, og de fremhævede, at det er enormt vigtigt, at deltagelsen i folkeafstemninger er høj. Det er fordi en store deltagelse (uanset om hvad resultatet er) er den bedste måde på at forsikre, at en officielle folkeafsteming bagefter er tilladt i hele Catalonien. Bl. a. sagde man, at lederen udgivet i torsdags i alle catalanske aviser ("Cataloniens værdighed") er et fortvivlede skrig, fordi man ved, at det ikke mere drejer sig om selvstyreloven. Cataloniens værdighed betyder bare en ting: uafhængighed. Blandt de catalanske personligheder, de tilsluttede sig manifestet for uafhængighed er nogle internationale berømtheder, som fx skuespilleren Sergi López.

Jeg synes simpelthen det er fantastisk, at vi har besluttet os til at demokratisk stemme ja eller nej (eller blank) om én af de mest relevante emner i vores nuværende samfund. Spanien vil ikke kunne forhindre det. Lige meget hvor bange det er for resultatet.

2 kommentarer: