torsdag den 26. november 2009

Den catalanske presse mod Spanien

I går skete der noget meget tydeligt i Catalonien: de vigtigste aviser (12 i alt) skrev den samme leder, med overskriften "Cataloniens værdighed" (på engelsk, på catalansk, på spansk). Denne leder er en fælles protest mod Spaniens forsøg på at ødelægge den nye Cataloniens selvstyrelov (Estatut de Catalunya), der blev godkendt for 3 år siden og vil højt sandsynligvis være afslået af den spanske forfatningsdomstolen i de kommende måneder.

I lederen står der følgende ideer (sammenfattet):

-Catalonien befinder sig i et meget vigtigt - måske historisk - øjeblik, som Spanien ikke skulle undervurdere. Denne vil nemlig være den første gang siden demokrati blev indført igen (1977), at den spanske forfatningsdomstol afviser en grundlæggende lov, der demokratisk blev godkendt på 3 forskellige måder: 1) af det catalanske folketing; 2) af det spanske tokammerparlament; og 3) af en folkeafstemning i Catalonien.

-Det spanske ærke-højreorienterede parti PP førte sag mod Cataloniens nye selvstyreloven (der skulle have svaret til catalanernes - et gammel europæisk folk - krav om mere selvstyre) i 2006. Siden er selvstyreloven under vurdering af den spanske forfatningsdomstol, en højt politiserede institution: medlemmerne er nemlig enten pro-PSOE (regering) eller pro-PP (opposition). Den er politiseret i så højt grad, at den har været stagneret i løbet af de sidste 3 år på grund af al slags skænderier mellem de to grupper. Det betyder, at det skal være en helt utroværdige domstol, der skal beslutte om den (allerede demokratisk godkendte) catalanske selvstyrelov er forfatningsmæssigt acceptabelt eller ej.

-Catalonien er træt. Træt af Spaniens konstant mistro og kritik imod den catalanske identitet: imod vores institutioner, vores økonomiske struktur, vores sprog og kultur. I stedet for at acceptere os som vi er, betragter os Spanien som en enorme forhindring til dets drømme om at blive et helt homogen land. Catalonien advarer Spanien om, at dette drømme er umuligt. Vi er kommet til et "turning point": hvis Spanien ikke accepterer Cataloniens demokratiske vilje (udtrykket i selvstyreloven, der Spanien er ved at afvise nu ved hjælp af en politiserede domstol), vil Catalonien ikke blive passivt: det vil reagere.


Lederen i catalanske aviser på catalansk (der mangler "Diari de Sabadell", der ikke er fukdstændgit på nettet):

El Punt
Avui
Diari de Girona
El9Nou
Regió7
El Periódico de Catalunya
Segre

Lederen i catalanske aviser på spansk (der mangler "Diari de Terrassa" og "La mañana", der ikke er fuldstændigt på nettet):

La Vanguardia
Diari de Tarragona


Alle catalanske politiske partier (CIU, ERC, PSC, ICV), med undtagelsen af PP og Ciutadans, tilsluttede sig lederen med det samme. Det gjorde næsten alle catalanske radiostationer også, og mange vigtige civile og økonomiske institutioner. Cataloniens præsident José Montilla sagde, at han fuldstændigt identificerer sig med lederen, og at den er "en afspejling af hvad stemningen er i hele landet (Catalonien)".

Den spanske presse derimod svarede til lederen med indignation, aggressivitet og stødende ord (som sædvanlig, når det drejer sig om Catalonien): "Det er umuligt at sige flere dummheder i nogle linjer", eller "Cataloniens værdighed ligger kun i begivenheden, at det er en del Spaniens", eller "Om Cataloniens uafhængighed må bestemmer hele Spanien" (no comments). Den mest utrolige udsagn hørte jeg fra ABC's direktøren (én af de største spanske aviser): "Ved folkeafstemningen om Cataloniens selvstyreloven stemte faktisk kun 49,7 % af befolkningen, og det repræsenterer ikke Cataloniens vilje". For søren!!! Det ville være simpelthen sjovt, hvis det ikke ville være i virkelighed ret trist, at høre sådanne ekstravagante begrundelser!

Heldigvis kan man i dag (og i rammen af EU) lidt gøre for at forhindre, at et folk demokratisk bestemmer om dets politiske fremtid.

9 kommentarer:

  1. Hvordan vil Catalonien reagere, hvis Spanien ikke accepterer Cataloniens demokratiske vilje?

    Adil

    SvarSlet
  2. Hej Adil! Det er svært at sige, men jeg synes det en måde at udtrykke to ting: 1) vi er trætte og utilfredse; men pas på: 2)vi er ikke svage. Vi har stadigvæk vores demokratiske vilje.

    Det er en måde at sige, at Catalonien ikke føler sig tilpas i Spanien, og at det overhovedet ikke er noget nyt. Det har været sådan i løbet af de sidste 3 århundrede (da vi blev en del af Spanien, efter arvekrig 1701-1714); men nu er vi i en moderne Europa, og Spanien har haft demokrati i 30 år. Den er faktisk den første gang, vi kan seriøst og realistisk tale om (og begynde én) uafhængighedproces.

    I mine øjne er beskeden følgendes: efter diktaturen prøvede man (særlig fra Catalonien og Baskelandet) at vende Spanien til et land af nationer; noget som Svejts, for eksempel. Men Spanien vil ikke høre om det. Spanien vil kun være SPANIEN: en stor, homogen og (kun) spansk talende enhed. Punkt.

    Derfor er man begyndt at organisere en række lokale folkeafstemninger i Catalonien, der skal give folket mulighed for at stemme for eller imod uafhængighed fra Spanien. Disse folkeafstemninger er ikke bindende; alligevel, hvis de breder sig i hele landet (Catalonien), og deltagelsen er højt, kan Spanien simpelthen ikke sige nej til at organisere en officielle og bindende folkeafstemning i hele Catalonien.

    De kan simpelthen sige nej, fordi hvordan begrunder man en nej til at organisere en demokratiske folkeafstemning i rammen af EU?

    Senere i dag vil jeg skrive en nye indlæg med et kort, hvor man kan se hvor de første folkeafstemninger skal finde sted i Catalonien ;-)

    SvarSlet
  3. Hej Diana,

    Først og fremmest vil jeg som en Barcelona tilhænger sige tillykke med sejret. Det er altid dejligt at se Barca besejrer mod Real Madrid.:) El Clásico er en god eksempel på forskellen mellem Catalonien og Spanien.

    Lad mig belyse at mit kendskab til Catalonien ikke er så god. Så jeg håber at jeg kan lære noget af dig.
    Jeg er meget glad for at Catalonien tager afstand fra en voldelig reaktion. En anden ETA i Spanien vil skade både Spanien og Catalonien. Især Cataloniens demokratiske positionering.

    En ting som jeg ikke forstår vedrørende folkeafstemning. Bliver Catalonien fuldstændig selvstændige, hvis flertallet af catalanere stemmer JA?

    Et andet spørgsmål: kan du nævne nogle ulemper hvis vi i fremtiden ser Catalonien som et nabo land til Spanien?

    SvarSlet
  4. Venlig Hilsen
    Adil

    (glemte at skrive mit navn)

    SvarSlet
  5. Mange tak, Adil! Jeg er ingen fodboldfan, men jeg glæder mig altid når Barça besejrer mod R. Madrid :-)

    I forhold til Cataloniens reaktion over for Spaniens afvisning af vores selvstyreloven kan du være meget rolig... En voldelig reaktion er overhovedet ikke os; catalanere har traditionelt været et fredeligt og handlende folk.
    Og du har ret: en voldelig reaktion ville skade både Catalonien og Spanien. Jeg synes faktisk, at Catalonien har bedre chancer end Baskelandet for at blive uafhængig, fordi der er ingen vold, der kan forstyrre folkets demokratiske vilje.

    I forhold til de lokale folkeafstemninger (der vil finde sted 13. december og bagefter, i løbet af 2010): hvis JA vinder, det betyder ikke, at Catalonien er allerede uafhængig, fordi disse folkeafstemninger ikke er bindende (Spanien har hidtil ikke tilladt en officielle og bindende folkeafstemning i hele Catalonien). Men hvis deltagelsen ved de lokale folkeafstemninger er høj, det vil sætte Spanien under tryk: kan man forbyde en officielle og bindende folkeafstemning om et centralt emne? Der er ingen grund til!

    Vedrørende ulemper, der kunne fremkomme hvis Catalonien bliver uafhængig: jeg synes, at der ingen vigtige ulemper vil fremkomme hverken i EU, i Catalonien, eller i Spanien. Cataloniens BNP udgør 319,520 (USD millioner); det er næsten so høj som Danmarks BNP, der udgør 342,925 (USD millioner) og højer end fx Finlands eller Irlands BNP. Derfor er der ingen tvivl om Catalonien er i stand til at være en stat.

    Sandsynligvis vil Cataloniens uafhængigheden være sværrest for Spanien. Men det betyder kun, at en bestemt måde at fungere på ikke mere vil være mulig: Spanien vil være tvunget til at omstille sig og til at skære ned på "deres livstil". Den nuværende Spanien med gratis kørebaner (Catalonien er det eneste sted, hvor man ikke have gratis kørebaner), med gratis sex-change operationer (som der sker i Madrid og Andalusien) eller med en universelle og vilkårlige sundhedsstyrelse, vil skulle indstille sig. Det er altid svært, at give afkald til økonomiske privilegier. Men denne sværhed er naturligvis ikke vores problem; vi har ret til at bestemme om vores politiske fremtid, uanset om hvad Spaniens politiske og økonomiske interesser er.

    Jeg håber, jeg har hjulpet lidt med mine meninger :-)

    SvarSlet
  6. Dine besvarelser er meget berigende. Mange tak for det. :-)

    Jeg har tænkt lidt på ulemperne og kom frem til at det vil skade et fodboldhold som FC Barca. Verden kan ikke undvære El Clásico:)

    Ja, det er rigtigt, at catalenerne er et fredeligt folk. det har jeg også erfaret i min opgave om baskerlandet og catalonien.

    hvis jeg var en catalan og boede nu i Catalonien, ville jeg helt sikkert stemt JA:..:)

    adil

    SvarSlet
  7. Hola Diana.
    Jeg er igang med at skrive studieretningsopgave(en STOR opgave man laver i 3.g i gymnasiet) om Catalonien. med fokus på forholdet til centralmagten i Castilien.
    jeg vil bare gerne spørge dig om følgende:
    Taler catalanere catalansk hele tiden, eller snakker de ligeså ofte spansk?
    Er det realistisk at Cat. løsriver sig fra Spanien og bliver en uafhængig stat?
    og så er jeg faldet over "Catalunya Accio", hvad er det? kan ikke finde nogen engelske sider om dem, kun en blogspot med artikler skrevet af dem. det ville være en stor hjælp til min opgave :)

    VISCA CATALUNYA

    Sebastian Scheel

    SvarSlet
  8. og et enkelt spørgsmål til :)

    Hvordan kommer den catalanske identitet til udtryk i sagen om øget selvstyre/uafhængighed?

    SvarSlet
  9. Hola Diana :D

    Jeg har lige skrevet min eksamens opgave om Spaniens overgang fra diktatur til demokrati (selvvalgt emne).
    Jeg mener personligt dit engagement er meget godt. jeg finder selv emnet MEGET interresant, jeg elsker fodboldklubben F.C. Barcelona(Mes que un club), hvilket så har ført til min interresse for hele Spaniens historie og Cataloniens kamp om en uafhægig stat.
    Det skal lige siges at F.C Barcelonas præsident Joan Laporta, ikke længere kan være præsident for Barcelona efter sommeren 2010, dette betyder at han måske vil gå ind for politik og vil starte et helt nyt parti, hvis mærkesag bliver at løsrive Catalonien fra Spanien.

    Udover dette har jeg bare et lille spørgsmål til dig. Hvad bringer dig til lille kedelige Danmark, når du har boet i Barcelona, det er jo en fantastisk by, hvor atmosphæren er helt unik..

    Atentamente, Barca-Girl

    SvarSlet