onsdag den 29. september 2010

Er en uafhængig Catalonien økonomisk mulig?

Svaret er "Ja", men spørgsmålet er ikke helt rigtigt. Spørgsmål er mere om det er økonomisk nødvendig, at Catalonien løsriver sig fra Spanien. Og ifølge forskellige verdenskendte økonomister er svaret (igen) "Ja". En god eksempel er Xavier Sala-i-Martín, verdensekspert i økonomisk vækst (University of Columbia and UPF), som har udgivet studier og bøger om emnet.

I dag vil jeg fortale om den økonomiske forskning lavet af Cercle Català de Negocis (CCN, "den Catalanske Business Kreds"). Det er en catalansk ikke-erhvervsmæssig forening af businessmen, managers, erhvervsmænd, der påstår, at den eneste vej til at forsikre Cataloniens entreprenant struktur i fremtiden er ved hjælp af Cataloniens løsrivelse fra Spanien.

Først og fremmest, fordi Cataloniens overskud over for Spanien er helt absurd: 22,000 millioner euro i år 2010 (10,2% af vores GDP). Det er den højeste i hele verden (i de tyske "länder" er det fx aldrig højere end 4%; i Canada er det aldrig højere end 2%; og i den USA udgør det ikke mere end 2,5%, se PowerPointen, desværre kun på catalansk). Desuden stiger det år efter ar, og det skader os i mange forskellige vej: det betyder, at vi er andenrangs borgere i Spanien, fordi vores livsstandard er lavere end den, de andre har; vores infrastrukturer er forældte og utilstrækkelige, og vores sundhedsstyrelse er på randen af sammenbrud.

Det er skadende for os fordi: 1) vores livsstandard svarer ikke det utroligt højt beløb indsamlet hvert år af den Spanske regering via Catalonien; 2) på den måde kommer vi sikkert til en økonomisk stagnation, fordi antallet af udlændinge firmaer og multinationale selskaber der valger Barcelona for at lave business i, vil stærkt falde ned.

Derfor er den enkelte mulighed for, at Catalonien (catalanerne) overlever økonomisk, at vi løsriver os fra Spanien.

Der er nogle catalanere der bekymrer sig, fordi de forkert frygter, at de vil miste deres pension eller dagpenge, hvis Catalonien løsriver sig fra Spanien. Som den CCN fortæller, er det helt forkert, fordi:

1. Pensionerne bliver betalt hvert år med dette års sociale bidrag. Det spanske pensionsystem er ikke et kumulativt system, hvor man bliver betalt hvad man har indsamlet år efter år. De erhvervsaktive personer betaler for de nuværende pensionister. Når Catalonien løsriver sig fra Spanien skal man kun skabe en institution som vil indsamle de sociale bidrag svarende til år nul.

2. Dagpenge bliver finansieret hvert år direkte med dette års statslige budget. Intet problem med det heller ikke, fordi i en uafhængig Catalonien ville arbejdsløsheden ligne den i de mest avancerede europæiske lande, ifølge CCN's forskningerne. Den catalanske institution som ordner beskæftigelsepolitik i Catalonien (OTG), ville være den naturlig stedfortræder af den spanske INEM.

Dag efter dag stiger antallet af catalanere der indser, at den eneste vej for at undgå den økonomisk kollapse er Cataloniens løsrivelse fra Spanien. Alle andre muligheder er lidt mere end filosofere.

3 kommentarer:

 1. Hej Diana, kan se det er lidt langt siden du lavede denne blog, men jeg vil høre om du stadigvæk har nogle artikler omkring økonomien i Catalonien, og måske lidt nyere? da jeg er ved at skrive SRP om Catalonien og løsrivelsen
  Mvh:
  Sebastian Soelberg

  SvarSlet
 2. Jeg hedder fru Michelle Mills. Jeg bor i Danmark, og jeg er en meget glad kvinde i dag? Jeg fortalte mig selv, at enhver Lån långiver, der kunne ændre mit liv og min familie, jeg vil henvise enhver person, der søger lån til dem. De gav mig og min familie lykke, jeg havde brug for et lån på 90.000.00eur At starte mit liv som en enke med 4 børn, menede jeg denne ærlige og gudfrygtige låneudlånsvirksomhed online, der hjalp mig med et lån på 380.000,00 eur. De er virkelig GUD frygtsomme mennesker, Et anerkendt lånfirma.

  Jeg er meget glad, jeg fik mit lån fra dem i sidste uge. Hvis du har brug for lån, og du er 100% sikker på at betale lånet, bedes du kontakte dem og fortælle dem, at fru Michelle Mills henviser til dem. Kontakt via E_mail: juliajohnson88@outlook.com

    Fru Michelle Mills

  Vidnesbyrd om, hvordan jeg fik mit lån

  SvarSlet
 3. Attention!!!

  I'm Mr. Johnson Williams, a legitimate private loan lender, do you need a Loan for business or to pay your bills? If yes we offer all kinds of Financial assistance to cooperation agencies and people Financial, we offer all types of loans at a low interest rate of 3% to request an email now through: willianloanfirm6@gmail.com and we will do it Proceed immediately with your loan process, the loans are delivered to Clients within 24 to 48 hours. To request contact us by email: willianloanfirm6@gmail.com

  Thank you

  Mr. Johnson Williams
  Managing Director
  Email: willianloanfirm6@gmail.com
  Phone: +1(409)-331-6319
  whatsapp: +1(214)-305-8945

  SvarSlet