søndag den 31. januar 2010

Barcelona Decides!
Nu er det snart Barcelonas tur. For nogle dage siden fandt der sted den første forsamling af Barcelona Decideix ("Barcelona Decides"), en forening der har som enkel formål at organisere og holde en folkeafstemning i Barcelona om følgende: skal Catalonien blive uafhængig fra Spanien?

Efter at indbyggerne i det lille catalanske sted Arenys de Munt sagde JA til uafhængighed fra Spanien den sidste September i den første (uofficielle) folkeafstemning om emnet, bredte sig initiativet rundt i landet som en steppebrand. Tre måneder efter, nemlig den 13. december, kunne rundt 700.000 catalanere i 166 byer stemmer for eller imod uafhængighed fra Spanien. Det var den såkaldte "første række af folkeafstemninger", organiseret med hjælp af omkring 15.000 frivillige, uden for de politiske partier, og med alle garantier for at undgå valgsvindel. Det var en stor succes: en fest for demokratiet, med en deltagelse af 30% (det samme som ved det sidste Europa-Parlamentsvalg) og med 95% af stemmerne for uafhængighed.

Og nu er det hovedby Barcelonas tur. I billedet ovenpå kan man se den første forsamling af Barcelona Decideix, holdt den 23. januar i UB fakultetet for økonomi og erhverv, med repræsentanter af 200 Barcelona civile selskaber og hundrede af tilstedeværende. Forsamlingen afsluttede med optimisme, lyst for at arbejde hårdt og med en plan for at sætte ting i gang på 3 forskellige niveauer: by, distriktere og kvartere. Dato for folkeafstemningen er endnu ikke blevet fastlagt, men den skal muligvis ikke være inden sommeren.

Blandt de civile selskaber, der allerede er repræsenteret i Barcelona Decideix (formålet er, at der er så mange af dem som muligt) er der fx. Cercle Català de Negocis; Associació de Botiguers i Comerciants de Catalunya ("forening af de catalanske forretningsmænd"); Plataforma Pro Seleccions Catalanes ("forening for de catalanske sportshold"); Òmnium Cultural (én af de vigtigste civile selskaber der våge over det catalanske sprog, kultur og identitet); nogle af de vigtigste politiske partier (CDC, ERC, Reagrupament); Castellers de Barcelona ("castellers" betyder "menneskeligt tårn", og det er den nationale sport... om dem vil jeg skrive et indlæg én af de nærmeste dage ;-); selskaber, der arbejder for uafhængigheden fra Spanien (Sobirania i Progrés, PDD, Deumil.cat, Sobirania i Justícia, bl. a.)... Og disse er bare nogle eksempler.

Imens Barcelona forbereder sig for deres tur, kommer der meget snart 2 nye række af folkeafstemninger: den 28. februar og den. 25 april 2009 (rundt 100 byer over hele landet). Hvem tør sige, at catalanerne ikke er interesserede i politik (dette siger man nemlig ofte)? Man skulle måske sige, at de ikke er interesserede i vores politikere, fordi de (vores politikere) ikke tør tackle det største problem i det nuværende Catalonien: hvordan at løsrive sig fra Spanien. Derfor organiserer sig det catalanske civile samfund. For at lægge pres på vores politikere og bringe dem til at forenes og demokratisk står over for Spanien.

2 kommentarer:

 1. Hej Diana,

  Da jeg ikke kan finde din mail her på siden, prøver jeg her og håber at fange din opmærksomhed.

  Jeg vil gerne sende en mail til dig med mange spørgsmål om Catalonien m.m.

  Min mail er cules@cules.dk. CULES.dk er et online magasin for dansk Barca fans.


  Mvh

  Palle Madsen,
  CULES

  SvarSlet
 2. Hej Diana
  Jeg har altid været vild med Barcelona(Barca fans) og katalonien. Jeg kunne godt tænke mig høre lidt om politiske bevægelser/gruper i Katalonien. Jeg er slev fra Azerbaijan/Kakasus og har boet i DK. i mange år. Vil du ikke skrive lidt om politiske bevægelser i Katalonien.

  MVH
  Atef

  SvarSlet