torsdag den 28. juli 2016

Vendepunkt i uafhængighedsproces


Der har været forskellige milepæle i de sidste år med hensyn til den catalanske uafhængighedsproces, som begyndte for 6 år siden med den første kæmpestore demonstration. Én af dem var Parlamentets suverænitetserklæring (23. januar 2013), eller den ikke-bindende folkeafstemning holdt i den 9. november 2014.

Men alt tyder på, at teksten vedtaget i onsdags af det catalanske Parlament virkelig markerer et vendepunkt. Vores parlament har nemlig påstået, at Catalonien er fastbesluttet på, at -altid demokratisk, fredeligt og med deltagelsen af alle de sociale aktører- løsriver sig, uanset hvad Spanien mener om det. For første gang indser pro-uafhængighedsmandaterne at der ingen mulighed er for at holde en aftalte folkeafstemning om uafhængighed. De to største spanske politiske partier (PP og PSOE) har nemlig sagt mange gange, at de aldrig vil tillade det... under ingen omstændigheder (som om demokratiet ville være noget, man skulle undgå under alle omstændigheder!). Sådan er den demokratiske kultur Spaniens...

I hvert faldt forudser teksten (som blev vedtaget med 72 stemmer vs. 11 imod) 3 faser i adskillelsesproces:

1. En deltagelsesproces, hvor en "Forfatningsgivende Sociale Forum", med repræsentanter af civilsamfundet og partierne, vil samle spørgsmål om forfatningensindhold, der vil være svaret af borgerne. Konklusionerne vil være bindende, og de skal inkluderes i den fremtidige forfatning.

2. Den "udkoblingsfase" vil begynde med vedtagelsen af såkaldte "udkoblingslovene" (lov om den juridiske overgang, lov om social sikring og lov om skatteforvaltning) og vil blive fuldstændiggjort med et "ensidigt redskab af demokratiske udøvelse", som vil tillade at aktivere en forfatningsgivende forsamling.

3. Ratificering af forfatningen via folkeafstemning.

Vigtigst er, at der i teksten står at "udkoblingslovene" må være hverken kontrollerede eller annullerede af hvilken som helst anden magt, domstol, eller retten", og at "den forfatningsgivende forsamling vil have fuldmagt. Dens beslutninger vil være bindende for resten af de offentlige institutioner. Ingen af dens beslutninger vil kunne være kontrollerede eller annullerede af hvilken som helst anden magt, domstol eller retten". Det betyder at uafhængighedsproces, som vil integrere hele samfundet og som forstås som en proces ledet af folket, er nu rent faktisk begyndt.

Hvad vil den spanske stat gøre? Hvis Spanien reagerer ved at økonomisk straffe eller endda suspendere parlamentets præsident Carme Forcadell (den spanske regering har allerede givet udtrykt til forskellige trusler), eller eventuelt mod Cataloniens præsident Carles Puigdemont; dvs. hvis Spanien reagerer mod vores repræsentanter, skal processen i Catalonien blive forstyrket.

Fordi de catalanske borgere allerede er meget vrede over Spaniens mangel på demokratiske sans, og uafhængighedsopbakning kunne definitivt eskalerer (nu har uafhængighed allerede opbakningen af 47% af befolkningen, mens 42% er i mod, ifølge den sidste meningsmåling: se sammenfatningen på engelsk her). Og hvis den spanske stat endelig accepterer, at catalanerne har ret til at selv bestemme deres politiske fremtid, så er processen officielt begyndt.

Alt tyder altså på, at Catalonien -og først og fremmest demokrati- allerede har vundet.Ingen kommentarer:

Send en kommentar