lørdag den 11. oktober 2014

Tale for danske lærere: »Catalonien, ny europæisk stat«

Catalonierne lever et ekstraordinært efterår, med blikket vendt mod folkeafstemningen som skulle finde sted den 9. november, og hvor man skulle stemme om man gerne vil, at Catalonien blive en ny europæisk stat.
Jeg skriver »skulle« og ikke »skal« fordi siden den catalonske præsident Artur Mas har underskrevet udskrivelsesdekrettet, prøver den spanske stat at forhindre folkeafstemningen ved hjælp af alle mulige redskaber. I løbet af knap 24 timer har nemlig fundet sted tre møder på det højeste niveau i Spanien: først mødtes statsrådet, så mødtes alle ministrer med sigte på at vedtage en appel til forfatningsdomstolen, og endelig mødtes forfatningsdomstolen (i et ekstra møde) for at suspendere både den nye catalonske folkeafstemningslov og udskrivelsesdekrettet. I et land hvor retfærdighed er særlig langsom, har en sådan hurtig fremgangsmåde ingen præcedens, og den viser i hvilken grad den udøvende magt og den dømmende magt arbejder i aftalt spil i Spanien. Hvor er magtadskillelsen, når Rajoy påstar, at forfatningsdomstolen vil erklære folkeafstemningsloven som forfatningstridig? Hvis magtadskillelsen ville være reel, ville han ikke kunne sige på forhånd, hvad forfatningsdomstolen vil beslutte. Især når den catalonske folkeafstemningslov handler om noget, som er grundlæggende fra et demokratisk synspunkt: stemmeret.
Hvad vil der ske nu? Vil catalonierne kunne stemme den 9. november? Med alle hindringer som de spanske institutioner lægger i vejen, er det rigtigt svært for den catalonske regering at arbejde effektivt med sigte på at holde folkeafstemningen. Der er f. eks. tekniske vanskeligheder med at færdiggøre valglisten, med at udnævne valgtilforordnede, osv.
De internationale medier har blikket vendt mod Catalonien, og interessen for hvad der sker hos os er markant stiget i de sidste 2-3 år: journalister, lærere, fagfolk og turister kommer med det formål, at førstehåndsoplysninger om situationen.
I tørsdags holdt jeg en tale for en gruppe af danske lærere (fra Christianshavns Gymnasium). Jeg har fortalt lidt om Cataloniens historie med hensyn til at give nogle nøgler som forklarer hvorfor er vi kommet til den her situation, hvor ca. 60% af catalonierne ønsker at Catalonien bliver en selvstændig stat. Bagefter har vi debatteret om emnet, og det var meget berigende.
Jeg har uploadet power-pointen jeg brugte for min tale, hvor I vil finde nogle oplysninger om Catalonien, Cataloniens historie, cataloniernes krav om uafhængighed og, naturligvis, om folkeafstemningen:Den er meget skematisk og den erstatter selvfølgelig talen ikke, men den indeholder nogle interessante oplysninger :-)3 kommentarer:

 1. Kære Diana

  Er det muligt at få oplyst få din e-mail adresse, hvis man vil kontakte dig med en forespørgsel i forbindelse med en gymnasieklasse studietur til Barcelona?

  SvarSlet
 2. Jeg har tjekket din blog et par gange og set at den ikke opdateres, det er synd. Jeg er blevet Catalonia fan på kort tid. og lærer catalansk på parla.cat
  Har du ikke lyst til at fortsætte?

  SvarSlet
 3. Hej Jørgen! Jeg er faktisk ved at opdattere den, efter et år hvor jeg havde rigtigt travlt. Så jeg er tilbage om lidt :-) I mellemtiden kan du finde mig også her: @dianacoromines. Vi tales ved!

  SvarSlet