lørdag den 10. november 2012

Valgkampagnen begynder, murerne falder

I går var den 9. november: en special dato for to grunde. For det første, fordi præcis for 23 år siden faldt den berlinske mur. Og for det andet, fordi 23 år senere, den 9. November 2012, begynder der en valgkampagne som kunne ændre Cataloniens fremtid. Efter 3 århundrede af spanske undertrykkelser og underkastelse (som begyndte i 1714 da Catalonien tabte i den Spanske Arvefølgekrig, hvilket havde som konsekvens, at Filip 5. forbød det catalanske folketing, de catalanske grundlove og det catalanske sprog, en politisk, økonomisk og kulturel uafhængighed som aldrig blev fuldstændigt genvundet) vil catalanerne have mulighed for at stemme, ved et referendum, hvis de gerne vil være en ny europæisk stat i Europa. Dette blev vedtaget i den catalanske parlament i slutningen af sidste september (med 84 stemmer for, 21 stemmer imod og 26 stemmer hverken for eller imod), og den catalanske præsident Artur Mas har lovet at starte og lede processen for at bygge en ny stat inden for EU hvis JA vinder ved referendummet, som skal finde sted i næsten legislaturperiode.

Tilfældet med datoen er blevet taget som ledemotiv i en video som forskellige journalister har lavet for at fremme valgdeltagelsen. Den spanske valgforsamling har nemlig forbudt den officielle video præsenteret af den catalanske regering for nogle dage siden, med påskudet, at den var partisk og den fremmede valg for CIU. Dette giver virkelig ingen mening, fordi hvad blev vidst i videoen var bare nogle vigtige momenter i Cataloniens historie, bl.a. den store demonstration der fandt sted i 1977 i Barcelona (da rundt en million catalanere tog gaderne for at genvinde den catalanske selvstyrelov efter Francos diktatur) eller de 1992-olympiske lege (som blev fremmet af PSC). Mange frygter, at den egentlige årsag for dette forbud er at den spanske regering er simpelthen bange for, at valgdeltagelsen er høj og massivt for løsrivelsen fra Spanien.

Her er den forbudte video:Og her er den anden video (med engelske undertitler) lavet bl.a. af to bekendte catalanske journalister (Vicent Partal og Miquel Calçada) og sociologen Salvador Cardús:Hvad er videos vigtigste besked? At catalanerne bare vil demokratisk bestemme vores fremtid, og intet vil kunne forhindre det: ingen grundlov, ingen kong, ingen armé. Lige som tyskerne i den gamle DDR, vi går ikke imod lov; vi går hinsides lov. Fordi et folk eksisterer før det giver sig selv en juridisk ramme.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar